ברקזיט: הבריטים נפרדים מאירופה

עזיבתה של בריטניה את האיחוד האירופי הביאה את ראש הממשלה לטעון שמדובר בהתחלה של משהו חדש. התומכים במהלך יחגגו עם מטבעות שהונפקו לרגל המהלך ומנגד המתנגדים ידליקו נרות זיכרון. אז מה הלאה מבחינת היפרדות הבריטים את האיחוד האירופי?

מדובר על שינוי דרמטי הנוגע לבריטניה מאז שאיבדה את שטחי האימפריה במאה הקודמת ואף ליכולת בגיבוש זהות אירופית מאוחדת למול הטראומה הנוראית שהותירה מלחמת העולם השנייה. היפרדות הבריטים תביא את האיחוד האירופי לאבד כ-15% מכלכלתו, כשגם אצל הבריטים עולות השאלות לאן תוביל אותם אותה היפרדות. היפרדות הבריטים כוללת בתוכה תקופת מעבר שתימשך עד סוף שנת 2020 ובמהלכה רוב חוקי וכללי האיחוד האירופי ימשיכו להתקיים באי הבריטי.

עבור רבים בבריטניה ההיפרדות מהווה שאיפה לעצמאות ובריחה מפרויקט שנידון לכישלון ופוגע בתושבי בריטניה. מנגד קיימים רבים בבריטניה המתנגדים למהלך ובטוחים שמדובר בצעד שגוי שיפגע בהשפעה שיש הרחבה לבריטים על מדינות העולם וכמובן יגרום למדינה להיות מסוגרת יותר. בין לבין מצויים תושבים רבים אשר פשוט מאסו בהתעסקות רבת השנים בנושא ובכך מקווים שהדרמה אכן הגיעה לכדי סיום.

סקוטלנד מתנגדת

לפרידת הבריטים מאירופה מתנגדים גם בסקוטלנד, שבה היה רוב במשאל העם שנערך ב-2016. מנהיגת המפלגה הלאומית הסקוטית ניקולה סטרג'ן טוענת שיציאת בריטניה מהאיחוד נעשית בניגוד לרצון הרוב המוחלט. מבחינתה קיימים סקרים המעידים על רצון האמיתי של העם וכי לסקוטלנד "סיכוי לעתיד בהיר וטוב יותר כאומה אירופית עצמאית ושוויונית".

לרגל פרישת בריטניה מן האיחוד האירופי הנפיקו במדינה כשלושה מיליון מטבעות ייחודים של 50 פני שעליהם הוטבעו תאריך העזיבה – ה-31 לינואר 2020 עם הכיתוב "שלום, שגשוג וידידות עם כל האומות". ב-BBC דיווחו כי רבים מהמתנגדים למהלך לא יסכימו לקבל מטבעות אלו למול כך שמטבעות שהוצאו לרגל התאריך הקודם אולצו הרשויות בבריטניה להתיכם.  

הפרידה כואבת

אלו נגד הפרידה מהאיחוד יציינו המאורע במספר אירועים ובהם תהה אווירה בהתאם. בבניין הפרלמנט תהה "תהלוכת פרידה", בסקוטלנד ידליקו נרות זיכרון ויאזינו לשני בוגרי מלחמת העולם השנייה שישתפו בתחושותיהם נוכח הפרידה מהאיחוד.

באיחוד האירופי עצמו יציינו גם כן את הפרידה הכואבת. בבריסל שבבלגיה, מקום מושבו של האיחוד, הוארו מבנים בכיכר הרחבה בצבע דגל בריטניה והפסל של "הילד המשתין" הולבש גם הוא בדגל הממלכה המאוחדת. בכיכר לוקסמבורג בעיר, מול בניין הפרלמנט האירופי, התקבצו צעירים רבים העובדים במוסדות האיחוד לאירוע פרידה. אצל הבריטים העובדים באיחוד האירופי ומתנגדים נחרצות לפרידה יש וטוענים כי "הכול קרה בגלל פייק ניוז, דיס-אינפורמציה, תחושה שמנסים להחזיר את האימפריה. אבל עכשיו אין שום דבר שאפשר לעשות, זה קורה".

ישראלים רבים המתגוררים בבריטניה בעקבות הברקזית פונים להליך הוצאת דרכון פורטוגלי אשר יאפשר להם מעבר חופשי באיחוד. 

חשוב כמובן לציין שפרידת בריטניה בתחילת פברואר מהאיחוד האירופי אינה גורמת לדברים להיעשות במהלך בזק וחד. על פי ההסכם שגובש הקובע את תנאי הפרישה, בריטניה תיכנס לתקופת מעבר עד ה-31 לדצמבר 2020. עד לתאריך היעד רוב חוקי האיחוד האירופי יחולו בשטח בריטניה, כשזו תמשיך להעביר כספים לאיחוד. השינוי מתחילת 2020 יבוא לידי ביטוי בכך שהבריטים מפסיקים חברותם בכל מוסדות האיחוד האירופי, כשהדבר בא לידי ביטוי בכך שכל 73 הנציגים הבריטים בבריסל חדלים בפעילותם שם. כמו כן יחזרו הבריטים להנפיק דרכונים בריטים בצבע כחול כפי שהיה נהוג טרם הקמת האיחוד.

עד תום השנה הבטיח ג'ונסון, ראש ממשלת בריטניה, להגיע להסכם סחר עם האיחוד האירופי על מנת למנוע כל שיבוש כלכלי ומסחרי. ג'ונסון דבק שתקופת המעבר לא תוארך וזאת לעומת האיחוד שהזהיר מצידו על לוח זמנים צפוף שיקשה להשלים את סך אותן משימות. בנוסף לכך, מקווים הבריטים לחתום על הסכמי סחר עם מדינות אחרות באירופה, דבר שלא יכלו לעשות כל עוד היו חלק מהאיחוד.

כתבה מבוססת על כתבה של BBC.

המומלצים
תוכן עניינים
לשיחה עם נציג
מאמרים אחרונים
הקהילה יהודית ליסבון

ליסבון ליסבון הינה אחת מהערים הדומיננטיות והמשפיעות ביותר בעבר ובהווה של פורטוגל. מדובר בעיר הבירה של פורטוגל אשר מתגוררים בה יותר מחצי מיליון תושבים. כיאה

קרא עוד »
דילוג לתוכן